top of page

Svatební zasedací pořádek

Jak usadit hlavní část svatební tabule? Novomanželé, jejich rodiče a svědci tvoří nejdůležitější část svatební tabule a měli by sedět nejblíže novomanželům. Ale jak je usadit?

Dle tradice novomanželé sedí uprostřed, nevěsta sedí po pravém boku ženicha. Dle tradice rodiče nevěsty pak sedí na straně ženicha a rodiče ženicha na straně nevěsty. Původ této tradice spočívá v domlouvaném manželství. Svatební den byl prvním dnem, kdy se snoubenci pořádně seznámili. Během veselky se pak měli snoubenci blíže seznámit i s rodiči své nastávající, svého nastávajícího.

Stejně jako se změnil pohled na společný život snoubenců před svatbou, změnil se i pohled na zasedací pořádek. Již před svatbou se stává nejbližší rodina součástí života snoubenců, proto je běžné, že se zasedací pořádek mění a vedle nevěsty pak sedí rodina nevěsty a naopak.

Samotný zasedací pořádek by se pak měl řídit společenskou etiketou, nikdy by neměly sedět 2 ženy vedle sebe, proto vedle nevěsty by měl sedět otec a vedle ženicha matka.

V čele tabule tedy sedí novomanželé s rodiči, někdy se k nim připojí i svědci, jindy zase další členové rodiny. V dnešní době uvolněné a přátelské atmosféry platí jediné pravidlo, vždy se snažte sestavit zasedací pořádek tak, aby se hosté, včetně nejbližší rodiny, cítili uvolněně a spokojeně!

Oblíbené
Nejnovější
Archiv
Kategorie
Zatím žádné štítky
bottom of page